LinkedIn contentstrategie voor scholen in 7 praktische stappen (1054 x 600 px)

LinkedIn biedt volop kansen om je school professioneel te profileren, maar hoe zorg je ervoor dat je pagina écht impact maakt? Misschien loopt het op Instagram wel soepel, maar blijft LinkedIn een worsteling. Tijd om daar verandering in te brengen! In dit artikel geef ik je een praktische aanpak om in 7 stappen een sterke LinkedIn contentstrategie te maken voor jouw school. Geen losse flodders meer, maar een plan dat werkt en dat jullie samen kunnen uitvoeren.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd op Frankwatching]

Waarom werkt LinkedIn nog niet voor jullie school?

Veel scholen lopen tegen dezelfde uitdagingen aan:

  • Tijdgebrek – Je hebt deze taak ‘erbij’ en moet alles in een paar uur per jaar zien te proppen.
  • Geen duidelijke lijn – Je post wanneer het uitkomt, zonder plan of strategie.
  • Weinig betrokkenheid – Collega’s beloven foto’s en updates, maar je moet er steeds achteraan.

Herkenbaar? Geen zorgen!

Meer tijd kan ik je niet geven. Wel tips voor structuur, een strategie én contentideetjes. Dat moet rust geven. Je hoeft niet steeds iets te bedenken en het drukt niet allemaal op jouw schouders.  Met de juiste aanpak kun je LinkedIn slim en effectief inzetten—zonder dat het je teveel tijd kost. Laten we aan de slag gaan!

 

🎙️Luister je liever naar de audio-opname? Klik hier voor de podcast: LinkedIn Contentstrategie voor scholen[20 min, precies lang genoeg om tijdens je Ommetje te luisteren 😉]

Podcast - Spring eruit met LinkedIn - Trudy Pannekeet - Contentstrategie voor scholen

Jouw contentstrategie in 7 stappen

  1. Wat is de doelstelling van de school
  2. Wie is je doelgroep?
  3. Welke kanalen zet je in voor je school?
  4. Kies een herkenbare stijl en tone-of-voice
  5. Bepaal je contentpijlers
  6. Maak een contentkalender
  7. Van plan naar actie

Voordat je start: creëer draagvlak

1. Zorg dat de schoolleiding meewerkt

Voordat je start met de 7 stappen voor je contentstrategie, is het belangrijk draagvlak te creëren binnen je school. Zonder support van de directie en collega’s blijf jij in je eentje trekken aan een dood paard. Laat zien waarom LinkedIn belangrijk is voor de school. LinkedIn biedt scholen een krachtig netwerk om kennis te delen en samenwerkingen aan te gaan met docenten, ouders, oud-leerlingen en andere belanghebbenden. De schooldirecteur heeft een belangrijke voorbeeldrol in het activeren van LinkedIn binnen de school. Fijn als je directeur actief is op LinkedIn.

LinkedIn en het Onderwijs - vb directie_Trudy Pannekeet Draagvlak

Directie op LinkedIn voor een sterke contentstrategie voor scholen op LinkedIn.

Deel cijfers, successen van jullie school en van andere scholen en leg uit hoe het bijdraagt aan werving, imago en betrokkenheid.

💡 Tip: koppel LinkedIn aan de strategische doelen van de school, zoals personeelstekorten oplossen of naamsbekendheid vergroten.

2. Wie is er al actief of social media?

Betrek een klein team. Kijk wie binnen het team handig is met LinkedIn en wie het leuk vindt om content te maken. Socialmedia-beheer is geen eenmansklus! Zorg dat een paar mensen tijd krijgt om mee te helpen.

3. Gebruik AI-tool om je te helpen met je contentstrategie

Je hoeft niet alles zelf te bedenken. Je kunt sparren met een AI-tool. Zelf gebruik ik ChatGPT, inmiddels de betaalde versie, maar met de gratis versie kom je ook heel ver. In deze blog leg ik je uit hoe je start met ChatGPT. maar er zijn ook andere goede tools zoals Co-Pilot van Bing, Perplexity, Claude, etc.

 

Een contentstrategie voor scholen op LinkedIn in 7 stappen

Met je nieuwe team kun je nu een contentstrategie gaan opzetten. Een goede contentstrategie helpt je met structuur en focus. Dit zijn de belangrijkste onderdelen:

 

1. Wat is de doelstelling van de school?

Overleg met de schoolleiding wat de schooldoelen zijn. Wat wil je bereiken met LinkedIn? Doelen kunnen zijn:

  • Reputatie versterken: de school positioneren als innovatieve en kwalitatieve onderwijsinstelling.
  • Personeel werven: nieuwe docenten aantrekken en laten zien waarom het een fijne werkplek is.
  • Nieuwe leerlingen aantrekken: ouders overtuigen dat hun kind bij jullie op de juiste plek zit.
  • Community opbouwen: oud-leerlingen, ouders en partners actiever betrekken.

Het definiëren van deze doelen helpt bij het bepalen van de juiste kanalen, contentmix en toon.

💡 Tip: wat de community-doelstelling betreft: is jullie LinkedIn-pagina al omgezet naar een schoolpagina? Daarmee houd je de band met oud-leerlingen.

 

2. Wie is de doelgroep voor je school?

Dit is een belangrijk deel van je contentstrategie. Als onderwijsinstelling heb je veel doelgroepen: (nieuwe) medewerkers; ouders; (toekomstige) leerlingen; overige stakeholders, zoals overheid, andere besturen/scholen, ondernemers en bewoners in de plaats van de school.

Maak een keuze. Bedenk per doelstelling tegen wie je het hebt in het echte leven. Probeer binnen die doelgroep aan een echt persoon te denken, die past bij je doel. Iemand die model staat voor die groep. Het kan heel goed iemand zijn, waarbij het doel al bereikt is. Wat had die persoon aan informatie nodig voordat diegene de stap zette?
Ik geef je 2 voorbeelden. Dit zijn voorbeelden uit het VO, maak zelf de vertaling naar jullie type onderwijs.

Welke doelgroep hoort bij jullie doelstelling?

🎯 Doelstelling: Nieuw personeel werven? Dan is je doelgroep de leerkracht/docent die nu ergens anders lesgeeft.

🗣️ Doelgroep: Neem dan die docent ‘Frank’ in gedachten die net is aangenomen bij jullie. ‘Frank, 32 jaar, docent GS, interesse in AI, …’

  • Welke informatie had ‘Frank’ nodig voordat hij bij jullie in dienst kwam? Handig, want dat kun je gewoon aan ‘Frank’ vragen.
  • Wat deed ‘Frank’ besluiten te solliciteren?
  • Wat verwacht hij van het werken bij jullie school?

 

🎯 Doelstelling: Nieuwe leerlingen aantrekken voor je middelbare scholengemeenschap?

🗣️ Doelgroep(en): Dan heb je het tegen:

  • ouders (voornamelijk moeders?) van kinderen in groep 7 en 8. Die ene echte persoon? Moeder Brenda van brugklasser Chloë, voordat Chloë op school kwam. ‘Brenda, moeder van dochter Chloë uit groep
  • en/of de ‘doorverwijzers’; de IB-er, LOB-er, mentor van de lagere school. Ook interessante doelgroep. Wie ken je daarvan?

AI kan je helpen met het uitwerken van deze persoon en het maken van je content om die persoon aan te spreken. Maak al je content voor die persoon. Dat is in het begin best eng. Mis ik dan de anderen niet? Anderen lezen mee en vormen dan hun oordeel over je school.

Deze keuze staat overigens niet in steen gebeiteld. Werk een tijdje met die ene persoon en als het niet goed voelt pas je je doelgroep aan (lees: neem je een ander persoon in gedachten). Je kunt ook afhankelijk van de doelstelling voor een tijd een bepaalde doelgroep hebben.

 

Ieder zijn eigen doelgroep

Als je collega’s wil aansporen LinkedIn actief in te zetten, moet je hen bewust maken dat iedereen binnen je school andere doelen heeft en dus een andere doelgroep. Men blokkeert vaak op LinkedIn, omdat ze ‘de school moeten vertegenwoordigen’. Laat docenten praten over hun vak, hun passie. Daarmee zijn ze ook een topambassadeur voor de school.

 

3. Welke kanalen zet je in voor je school?

Nu je weet tegen wie je het hebt, kun je bepalen waar je deze personen kunt bereiken. Daarbij is het goed te realiseren dat elk platform zijn eigen bestaansrecht heeft. Mensen zitten met een doel op een bepaald platform. Het is wel zo gemakkelijk om dat wat je op Instagram en Facebook plaatst ook zo op LinkedIn te zetten. Zorg dat je content op de verschillende kanalen is afgestemd op wat je doelgroep daar verwacht.

  • LinkedIn is om je zakelijk te presenteren.
  • Instagram, TikTok en Facebook zijn globaal gezegd, voor entertainment en voor het ontmoeten van je vrienden.

LinkedIn is overigens niet zaligmakend voor personeelswerving. Voor het primair onderwijs zie je misschien juist leerkrachten actief op Facebook. Kies het kanaal waar voor jullie doel de doelgroep actief is.

Klopt dit voor jouw school? Kijk maar eens wie jullie pagina’s volgen per kanaal.

Verschil LInkedIn en Instagram CSG Willem de Zwijger_Trudy Pannekeet

Verschil LinkedIn en Instagram CSG Willem de Zwijger. De school geeft toestemming voor het gebruik van de afbeeldingen.

 

4. Kies een herkenbare stijl en tone-of-voice

Houd je posts consistent in stijl en boodschap.

  • Kies een huisstijl en herkenbare visuals.
  • Omschrijf welke tone of voice bij jullie past.
  • Gebruik vaste hashtags (#onderwijs #vacature #docentgezocht #levenlangleren). Ook al neemt de aandacht van LinkedIn af van hashtags, zou ik ze toch nog wel opnemen.

Zet alle richtlijnen in een huistijlgids. Dat is zeker handig als je met meerdere mensen werkt. Dat kan heel eenvoudig in een powerpoint of je kunt er een mooi (digitaal) naslagwerk van maken zoals CSG Willem de Zwijger heeft gedaan met beschrijvingen van alle communicatieuitingen.

Huisstijl CSG WIllem de Zwijger

Huisstijlhandboek CSG WIllem de Zwijger

Voor de opmaak kun je ook de tool Canva gebruiken. Kies een sjabloon en pas het aan met jullie stijl.

Zet hier ook AI voor in als je het lastig vindt om je huisstijl in woorden te vatten. Vraag bijvoorbeeld om aan de hand van jullie website of je schoolgids om de tone of voice te beschrijven. Deze beschrijving kun je vervolgens gebruiken als je content maakt.

 

5. Bepaal je contentpijlers

Wat zijn belangrijke onderwerpen/thema’s en kernwaarden voor jullie school? Waar gaan al jullie verhalen over? Maak een lijst met je belangrijkste thema’s. Samen vormen deze de basis van al je content. Zo weet je zeker dat je altijd relevant en compleet blijft.

Met vaste contentpijlers wordt het makkelijker om structureel te posten. Als ik aan ChatGPT heel simpel vraag ‘Geef een lijstje van mogelijke contentpijlers van scholen’, krijg je een keurig voorstel van contentpijlers met onderwerpen waarover je content kunt maken op LinkedIn. Uiteraard moet je hier meer verdieping aan geven in je prompt. Voeg bijvoorbeeld je eigen website of je schoolgids toe aan je prompt en je krijgt meer gerichte voorstellen.

Contentpijlers Onderwijs ChatGPT_Trudy Pannekeet

Bron: ChatGPT

6. Contentplanning voor scholen op LinkedIn

Plan content vooruit! Dit voorkomt last-minute stress en zorgt voor consistentie. Begin klein. Start met één post per week en bouw op naar twee tot drie per week. Zet dit allemaal in een contentkalender. Ik heb een eenvoudig format voor je gemaakt in excel. Vraag hier de Contentkalender aan. En hier vertel ik je hoe je de contentkalender op kunt bouwen en gebruiken.

Social media strategie voor scholen

Voor scholen is het gemakkelijk. Gebruik de schoolkalender/jaaragenda: open dagen, schoolreisjes en studiedagen zijn mooie momenten om te delen. Deze is vaak al in Excel gemaakt.
Voeg hier een aantal kolommen aan toe:

  • De thema’s/contentpijlers, zodat je goed inzicht krijgt of je je complete boodschap vertelt gedurende het jaar.
  • Ideetjes die je hebt om op Instagram of op LinkedIn te gebruiken.
  • Wie de input kan verzorgen.
Contentstrategie met Jaarkalender CSG WIllem de Zwijger met thema_Trudy Pannekeet

Bron: CSG Willem de Zwijger

 

Effectieve LinkedIn posts voor het onderwijs

Kijk naast de activiteiten in jullie jaarkalender naar andere inhaakmomenten voor het onderwijs. Er zijn diverse inhaakkalenders, die noem ik in mijn contentkalender. Kijk wat voor jullie school van toepassing is. Ook hier kun je weer gebruik maken van AI. Vraag om de inhaakdagen voor het onderwijs en laat ze direct in Excel zetten. En vraag daarna om suggesties voor content op Instagram en LinkedIn. Voeg dit toe aan je jaarkalender van school en je hebt zo al een goede basis voor je contentkalender.

Contentkalender - inhakers onderwijs samen vullen

Bron: ChatGPT

Een stapje verder is nog het daadwerkelijk vragen aan AI voor voorstellen van een post. Let er wel op dat deze voorstellen vaak oppervlakkig zijn. En dat wil je liever niet. Zo leert men jullie school niet echt kennen. Het geeft je een richtlijn en hoe beter jij je opdracht (prompt) maakt, des te beter zal de tekst zijn. Zorg dat het jullie boodschap goed weergeeft.

nhakers Insta en LinkedIn onderwijs ChatGPT

Bedenk ook vaste rubrieken en plan deze in, zoals ‘Week in beeld’ of 1x per maand ‘Docent aan het woord’. Elke maand 1 docent een stukje laten aanleveren, dat moet toch te doen zijn?
Betrek daarnaast je collega’s: vraag vakgroepen of teamleiders om input. Als je collega’s het op tijd weten, kunnen ze heel goed hun bijdrage leveren.

LinkedIn Contentstrategie in 7 stappen Planning bijdrage docenten_Trudy Pannekeet

7. Van plan naar actie

En nu… aan de slag! Je hebt in kaart wat en wie je wil bereiken. En je hebt dit in een jaarplan gezet. De theorie is duidelijk, maar nu komt het belangrijkste: doen!

  • Laat de contentkalender leven. Hang ‘m op! Bespreek dit contentjaarplan tijdens je week-/maandmeetings met je communicatieteam én met de schoolleiding. Zorg dat het een teamverantwoordelijkheid is.
  • Kijk vooruit. Wat moet er de komende maand gepost worden? Bespreek het onderwerp, de inhoud en wie er verantwoordelijk voor is.
  • Blok een moment in je agenda om content te maken voor de komende week/maand. Net wat jou uitkomt. Het lastigste (iets bedenken) heb je al gedaan.

💡 Tip: Gebruik de content die je al hebt. Nieuwsbrieven, blogartikelen, schoolgidsen en Instagram-posts kun je hergebruiken voor LinkedIn.

Evalueer ook regelmatig. Welke posts doen het goed, welke minder of zelfs niet? Evalueer ook welke tijdstippen het beste werken, etc. Dit is weer een goede terugkoppeling naar de schoolleiding en de collega’s die actief zijn geweest. Vier de successen!

 

Help je collega’s met het maken van content.

Wat kunnen docenten en medewerkers posten? Veel docenten denken: ‘Wat heb ik nou te melden op LinkedIn?’ Heel veel! Help je collega’s met content-ideeën:

  • Onderwijsinnovaties: deel nieuwe methodes, digitale tools of projecten.
  • Succesverhalen: complimenten van ouders, bijzondere prestaties van leerlingen of leuke projecten.
LinkedIn en het Onderwijs - Vb Bart Heeling_Trudy Pannekeet

Voorbeeldposts van ‘must-follow’ Bart Heeling

  • Samenwerkingen: werk je samen met bedrijven of andere scholen? Laat het zien!
  • Evenementen: conferenties, studiedagen of schoolactiviteiten.
  • Hoe werk je met je leerlingen? Volg de inhoudsopgave van je lesmethode en schrijf hoe je dit aanpakt. Hoe speel je in op de actualiteit?

Misschien kun je aanbieden dat jij nog even naar de post kijkt, voordat het geplaatst wordt. Zo maak je je collega’s minder onzeker en gaan ze in de toekomst vaker posten. Geef ook een like / comment als je collega’s iets posten. Samen sterk!

Volg inspirerende onderwijsprofessionals

Ten slotte raad ik je aan om andere onderwijsprofessionals te volgen. Versterk hiermee je netwerk en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Je leert ervan en het geeft je inspiratie om te gebruiken voor jullie content. Check de experts in deze post van LinkedIn Nieuws: ‘Top Voices’ in het onderwijs over de kwaliteit van het onderwijs in Nederland.

 LinkedIn Nieuws Top Voices Onderwijs_Trudy Pannekeet

LinkedIn marketing tips voor onderwijsinstellingen

En nog een laatste spontane tip van docent en onderwijsmaker Barend Last, toen ik hem om toestemming vroeg om in dit artikel genoemd te worden:

uote Barend Last_Trudy Pannekeet

Nu hoor je het ook eens van een ander. 😊 Hoewel voor de meesten 2x per week al echt te veel is. Begin met 2x per week een reactie achterlaten onder een post over jouw onderwerp. Ga iets verder dan ‘Gefeliciteerd’ of ‘Goed gedaan’. Bedenk dat veel mensen de comments lezen. Dus met een comment kun je ook heel goed al iets van je kennis delen.

 

Samenvattend voor je contentstrategie voor scholen op LinkedIn:

LinkedIn is een waardevol platform ook voor jouw school. Begin vandaag en maak impact!

  1. betrek je schoolleiding en actieve collega’s bij de contentstrategie
  2. zorg dat je helder hebt wat je doelstelling is
  3. en wie je daarmee wilt bereiken
  4. op welk platform
  5. werk samen met je collega’s met een contentkalender
  6. neem tijd om relevante content te maken, te evalueren en te verbeteren

En spring er dan uit op LinkedIn! Ik zie jullie posts graag voorbijkomen.

====

Wil je stappen maken voor jouw school en heb je hulp nodig? Ik kan met jou en je team kijken waar de knelpunten én de mogelijkheden zitten. Bel me gerust voor een vrijblijvend advies 06 238 728 35

Leave A Comment